Dubbeldam start

Ik kijk ernaar uit om samen het wielrennen en de stad in de schijnwerpers te zetten”
Lucinda Brand ambassadeur voor Dordrecht bij Tour de France Femmes


Op 13 augustus zal één van de grootste internationale sportevenementen, de Tour de France Femmes, vertrekken vanuit Dordrecht. Om zoveel mogelijk Dordtenaren bij dit grote evenement te betrekken en Dordrecht bij een internationaal publiek in de kijker te zetten gaat de Dordtse veldrijdster en wegwielrenster Lucinda Brand zich inzetten als ambassadeur.
Brand heeft net een zeer succesvol seizoen achter de rug bij het veldrijden. Zo werd ze in januari Nederlands kampioen, won ze diverse wereldbekerwedstrijden en werd ze 2e op het wereldkampioenschap. Dit was al haar zevende WK-medaille
.
Uitdagen tot sporten en bewegen
Met dit ambassadeurschap wil Lucinda Dordtenaren inspireren om te gaan sporten en bewegen. Zo gaat ze bijvoorbeeld jeugd uitdagen op de fiets te stappen door middel van challenges.

En met behulp van mooie routes door de natuur én binnenstad laat ze zien dat fietsen voor iedereen en op elk niveau mooi is! Ze hoopt daarbij dat inwoners haar eigen Dordtse wielervereniging De Mol nog beter weten te vinden.  

“Het stimuleren van een actieve levensstijl is voor mij erg belangrijk", benadrukt Lucinda Brand. "De fiets is een ideaal, laagdrempelig middel, om ondanks het drukke leven toch aan je beweging te komen. In de aanloop naar de start van de Tour de Femme in onze stad, hoop ik de Dordtenaren te kunnen inspireren om vaker de fiets te pakken.”
Enthousiast over Dordt
Ook maakt Lucinda voor Dordrecht Marketing filmpjes over Dordrecht die ze zal delen met haar volgers. Dit met als doel om hen ook na de touretappe te enthousiasmeren om naar onze stad te komen.

Brand: “Nog altijd merk ik dat veel mensen onze stad nauwelijks kennen en verbaasd zijn als ik ze een beetje meeneem in de geschiedenis. Dordrecht is een stad met prachtige oude gebouwen, kleine straatjes en enorm veel historie. Ik kijk ernaar uit om samen het wielrennen en de stad in de schijnwerpers te zetten.”

Dordrecht heeft op dinsdag 13 augustus de start van de tweede etappe van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024. De wielrensters rijden door het historische centrum en gaan dan op weg naar Rotterdam, waar de finish is.
Tour de France Femmes zal Op 13 augustus 2024 vertrekken uit Dordrecht voor de tweede etappe

KLIK op bovenstaande foto voor PROMO tour

Foto's: Cor Vos
Tour de France Femmes in Dordrecht
zo ziet de route er volgend jaar uit!
 

De route is bekend! De tweede etappe van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024 start op het Energieplein in Dordrecht op dinsdag 13 augustus. Dat maakte de organisatie vandaag bekend tijdens een persconferentie in Parijs. Burgemeester Kolff en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zijn hierbij aanwezig.
De derde editie van de Tour de France Femmes duurt van maandag 12 augustus tot en met zondag 18 augustus. Er zijn acht etappes. De eerste drie zijn in Nederland. Op 12 augustus staat Rotterdam-Den Haag op het programma. Op 13 augustus Dordrecht-Rotterdam en een tijdrit in Rotterdam.

"We zijn er trots op om onderdeel te zijn van de organisatie van de start van de Tour de Femmes 2024. Een unieke kans om onze stad en regio op een schitterende manier aan een internationaal publiek te tonen', aldus Wouter Kolff, burgemeester.

Samenwerking met Rotterdam en Den Haag
De start in Nederland is een samenwerking tussen de steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. De steden willen er een voor iedereen toegankelijk evenement van maken. Doel is ook om mensen enthousiast te maken voor de (race)fiets en aan te zetten tot bewegen. Lucinda Brand zal daarvoor namens Dordrecht ambassadeur zijn.
Sportief, levendig en inclusief
Wethouder Marc Merx: “De Tour de France Femmes biedt ons de kans om aan een breed publiek te laten zien hoe prachtig onze stad is! Sporten verbindt mensen en steden, de route is daarop ingericht. We willen met dit evenement een belangrijke bijdrage leveren aan een sportief, levendig en inclusief Dordrecht. We maken er een feestje van, waarbij we de mensen willen inspireren om vaker de fiets te pakken.”
Start vanaf Energieplein
De tweede etappe vanaf het Energieplein gaat over een afstand van 73 kilometer. De wielrenners rijden van Dordrecht naar Rotterdam. De route gaat via de molens van Kinderdijk, de Alblasserwaard en de zuidelijke rand van Rotterdam. De finish is op de Boompjes in Rotterdam.
De vrouwen-Tour eindigt op zondag 18 augustus op l’Alpe d’Huez. Daar wordt duidelijk wie de opvolger wordt van de winnaars van de eerste twee edities, Annemiek van Vleuten (2022) en Demi Vollering (2023).
 
Alle informatie over de Nederlandse Grand Départ is verzameld op de website www.letourfemmes-rotterdam.nl die vandaag online is gegaan. Hier vind je de routes van de etappes, de routekaarten en alles over de deelnemende steden.