Dubbeldam start


Zaterdag 10/8 zijn we open van 9:30-12:30.
Je kunt langskomen om zelf een bos bloemen te plukken. De prijzen zijn:
Volwassenen €6,50, kinderen 5 tot en met 11 jaar €3,50 en kinderen tot en met vier plukken een klein bosje gratis mee.
Als maat van het betaalde bosje houden we aan dat je de bos in één hand kunt vasthouden, een standaard boeket dus.
Je mag door de hele pluktuin plukken maar vragen je wel dat je met respect voor de bloemen te doen.
De paden zijn dit jaar erg smal maar probeer er op te blijven.
Daarnaast verkopen we ook geweldige kaarten van onze bloemen voor 4Watoto, een kinderhuis in Congo, opgericht door de Dordtse Stan en zijn vrouw Aline.
De foto’s van deze bloemen zijn gemaakt door onze bezoekers en vrijwilligers.
Tip 1: Neem je eigen schaar mee!
Tip 2: Woon je dichtbij, kom op de fiets!
Wij hebben er weer zin in en tot dan!!
















De boerderij nabij de Dubbeldamse watertoren wordt een landgoed. Voor de familie Dekker een droom die uitkomt.
De meeste Dubbeldammers kennen Hoeve Merwezicht aan de Kromme Zandweg vooral van de grote brand uit 1990.
Die legde de uit 1770 stammende boerderij met rieten kap compleet in de as.
Wonder boven wonder werden de bejaarde bewoners gered, doordat drie inzittenden van een passerende taxi hen wisten te redden uit de vlammen.
    Wij krijgen de mogelijkheid om in dit prachtig stukje natuur te wonen en de gemeente krijgt de garantie dat het groen blijft
    Matijs Dekker

De boerderij werd in 1992 in min of meer dezelfde vorm herbouwd, maar stond de laatste jaren te koop omdat het perceel van 5,7 hectare eigenlijk te klein is voor een agrarisch bedrijf. Dordtenaar Matijs Dekker zag er mogelijkheden om met zijn gezin en schoonouders te gaan wonen. ,,Het was altijd al een droom van ons om landelijk te gaan wonen", vertelt hij. ,,Dit is een van de mooiste plekjes van de stad. We zijn hier gaan kijken en hoorden dat je er weinig mee kan qua wonen zolang er een agrarische bestemming op zit. Toen zijn we op de mogelijkheid van een landgoed gewezen."
Dat bleek een goede oplossing. Op een landgoed is de agrarische functie ondergeschikt en krijgt de woonfunctie meer ruimte. Dekker wil de grote schuur bij zijn huis trekken en een andere schuur vervangen voor een nieuwe woning voor zijn schoonouders.
De gemeente had wel oren naar zijn plan, want die wil het stukje polder ook op de lange termijn groen en open houden. Daarom werkt ze mee aan de wijziging van het bestemmingsplan. ,,We hebben een gedeeld belang", zegt Dekker. ,,Wij krijgen de mogelijkheid om in dit prachtig stukje natuur te wonen en de gemeente krijgt de garantie dat het groen blijft. Want voor hetzelfde geld wil een nieuw college er straks woningen bouwen."
Met een landgoed komen echter ook de nodige verplichtingen. Zo moet het deels openbaar worden. Daarom laat Dekker een wandelpad met knotwilgen en elzen aanleggen dat van de Kromme Zandweg naar de Oudendijk loopt. Halverwege, onder de eeuwenoude beukenboom, komt een zit- of picknickplaats.
Lange adem
Het boerenland wordt in tweeën verdeeld. Op de graasweide lopen koeien en schapen van een boer uit Ottoland. Op de bloemenweide worden wilde bloemen en kruiden ingezaaid. De regels schrijven voor dat de twee weiden door houtopstanden worden gescheiden, dus ook daar worden knotwilgen en elzen geplant.
De familie kocht de boerderij een jaar geleden en woont er sinds een week. Voor het ontwerp van het landgoed heeft Dekker een landschapsarchitect ingeschakeld. Zelf is hij inmiddels een halve expert op dit vlak. ,,Je hebt hier een lange adem voor nodig. Het gaat niet vanzelf", zegt hij.

met wandelpad van Rechte Zandweg naar Oudendijk!!